Hulp bij opzoekingen / Zoekstrategie

Het is nuttig om bepaalde informatie in gedachten te houden voor een efficiënte zoekactie in de online archiefdatabank.

Invloed van de structuur en de mate van inventarisatie van de archiefbestanden | eenvoudig en geavanceerd zoeken | klembord

Invloed van de structuur en de mate van inventarisatie van de archiefbestanden

Elk archiefbestand is min of meer gedetailleerd geïnventariseerd (op dossierniveau of enkel op bestandniveau, indexering per persoon of inventarisnummer van de kunstwerken ...). Hiermee dient rekening te worden gehouden bij de zoekopdracht die, afhankelijk van het archiefbestand, meer of minder gedetailleerd kan worden uitgevoerd.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld voor de registers van de notulen, bestaan er speciale toegangspunten (vb.: een zoekopdracht op de vergaderdatum).

De elementen die nuttig zijn voor het bepalen van de zoekstrategie worden gespecificeerd voor elk archiefbestand, in de zone « zoekinstrumenten ».

Bovenaan elk databankscherm is een zoekbalk beschikbaar. Dit is een dynamische zoekfunctie die afhankelijk is van de inhoud van de database en uw navigatie:

 • trefwoorden die overeenkomen met de in het zoekveld ingevoerde waarde, worden voorgesteld terwijl u typt (automatische aanvulling – vanaf 3 karakters)
 • de zoekopdracht is standaard beperkt tot het archiefbestand waarvan u de pagina zojuist heeft bekeken.

Standaard worden de in het zoekveld ingevoerde trefwoorden geïnterpreteerd als verbonden door een OR. Vb. : « Antoine Wiertz » wordt geïnterpreteerd als « Antoine OR Wiertz ». Als u een uitdrukking zoekt, zet dan uw zoektermen tussen aanhalingstekens.U kunt ook de operatoren AND (« EN ») en NOT (« UITGEZONDERD ») gebruiken. Vb. : Wiertz AND heks, Bruegel NOT Icarus.

U kunt ook het sterretje * gebruiken om één of meerdere karakters te vervangen.

Let op voor speciale tekens : de zoekmachine reageert niet goed op speciale tekens zoals “/”; die moet men vervangen of opnemen in een uitdrukking tussen aanhalingstekens:

 • voor inventarisnummers van werken, zet « 3255/B » tussen aanhalingstekens. De inventarisnummers van de werken behouden de vorm die ze hebben in Fabritius (echter zonder spaties). Vb. : 5039/A, 5039B, 10000/163.
 • voor archiefbestandnummers: de /, A en B, bis etc. zijn in de database vervangen door een underscore _ en een doorlopende nummering. Vb. de dossiers 9/A en 9/B worden 0009_1, 0009_2. Het is bijgevolg aangeraden om het sterretje * te gebruiken als u over een dossiernummer beschikt, bijvoorbeeld 0009*, en de zoekopdracht te beperken tot een specifiek archiefbestand waarvan u de nomenclatuur kent.

Voor elk archiefbestand is er ook een snelzoektab beschikbaar naast de boomstructuur van het geraadpleegde bestand (links op het scherm).

Specifieke velden in het geavanceerd zoeken :

 • De index « Keywords – Subject » wordt gebruikt voor het inventarisnummer van het kunstwerk in de KMSKB-collecties. Vb. 4030 in het veld « Keywords – Subject » geeft de dossiers met betrekking tot « De val van Icarus » van Pieter I Bruegel weer.
  NB: om het inventarisnummer van een werk te vinden, gebruikt u FABRITIUS, de database van de KMSKB-collecties.
 • De indexen « Sleutelwoorden – Naam », «Sleutelwoorden – Plaats» en « Sleutelwoorden – Genre » worden momenteel niet gebruikt.

Gebruik van het klembord

Het klembord (clipboard) geeft u de mogelijkheid om beschrijvingen (van archiefbestanden, ensembles of stukken) op te slaan en later uit te printen.

 • Om een beschrijving toe te voegen of te verwijderen van het klembord, klikt u op het “paperclip”-pictogram, rechts van de gewenste beschrijving.
 • Om uw selectie te zien en te wijzigen, klikt u op het ”paperclip”-pictogram in het menu rechtsboven (“klembord”).
 • Om uw selectie uit te printen, klikt u op het ”paperclip”-pictogram in het menu rechtsboven en drukt u de pagina af via het menu van uw browser.

Opgelet: het klembord is gekoppeld aan de huidige sessie, de inhoud ervan wordt niet opgeslagen: als u uw browser afsluit, kunt u uw selectie daarna niet meer terugvinden. Vergeet ze niet af te drukken na elke zoekopdracht!

Meer weten

Meer informatie over opzoeken in AtoM: eenvoudig zoeken | geavanceerd zoeken | klembord.